Azhar Hashim
Assalamu'alaykum warahmatullah..

Segala puji pujian tertentu hanya bagi Mu Ya ALLAH, Pencipta dan Pentadbir Alam Semesta serta segala isinya. Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad s.a.w. ahlil bait dan para sahabat r.anhum.

Hampir 2 minggu lebih modem meragam. Sampai juruteknik TMnet datang ke rumah untuk membantu. dan akhirnya keputusan yang diberi, "Modem dah rosak nih!" ....

Memang betul pun warranty dah habis, kena beli baru le nih... errr..ada ke modem yang pakai usb lagi jaman nih? Pasal laptop antik aku ni tak dak internet cable yang besor tu, pakai usb je ...

Nak ke cc segan pulak.. cc sekarang ni jadi tempat main game jer... tetiba pak lebai ni masuk cc pulak..adeh... fitnah fitnah...

TApi hidup dan mati kita di tangan ALLAH termasuklah 'hidup dan mati' modem aku tu...

Pada tarikh keramat 26 Oktober 2010 bersamaan 18 Zulkaedah 1431H, dengan izinNya tetiba lampu adsl,ppp dan lainnya menyala!  Aik! Modem aku hidup balik!?  Ia kembali aktif pada hari yang banyak berlaku peristiwa penting dalam hidup aku ni! Hari yang telah membuatkan aku menangis pada siangnya, hari yang membuatkan aku tersenyum pada petangnya...juga hari yang mempertemukan aku dengan seseorang insan yang pada aku hebat pada malamnya!  Modem aku tiba tiba jadi ok tatkala seseorang yang aku rindu minta aku add dia di FB ...mmmm..FB lagi.. udah berjaman aku tak ke situ ... "Aiseh..modem rosak lah.. tak ble online" sambil aku jeling kat modem, tetiba lampu blinking saat itu juga! dan Modem aku kembali hidup dengan izinNya!!! Subhanallah!!!

Aku tak mo cerita apa yang menyebabkan aku menangis, apa yang menyebabkan aku tersenyum, tapi aku dipertemukan ALLAH dengan seseorang yang mana aku rasa selesa pada dia dan dia pulak suka kat aku katanya... Malam itu aku jumpa dia di homestay di kampung aku nih... Lama jugak aku lepak lepak dari asal mula tujuan untuk bisnes, akhirnya jadi sessi muzakarah dan ta'aruf antara kami!! Namanya Dr. Azizan (sorry doc, sebut nama plak) ... ehehe... Seorang bekas Jutawan, terpelajar dan ada phd dalam mathematik! Bila lingkup ... isteri pun lari... kawan usah cerita lah... tapi ALLAH bagi sesuatu yang lebih mahal lagi dari dunia dan isinya... AGAMA!

Kini dia hidup amat sederhana dan tak lagi mengejar duniawi yang penuh dengan dugaan dan tipuan semata ini.. Tidur di tepi highway, di masjid masjid di mana sahaja kaki melangkah.. 'Dr Al-Faqir, Musafir At Large'  perkataan tu aku ada nampak pada salah satu kertas kerja dia.... kereta Iswara itulah rumah bergeraknya meneruskan sisa sisa kehidupan di dunia fana ...

Sekarang dia membuat sales software tulisannya sendiri ke Ma'had2 dan pondok2. Sofwer untuk database murid, guru dan kewangan. Harga sofwer?  Terpulang pada pembeli!!! Ada yang bayar seribu, dua ribu, atau ratus ratus..ada jugak yang tergamak bayar RM14 (ayat tergamak tu aku yg letak, Dr tak cakap macam tu ar!)  Ingat senang ke nak buat program komprehensif macam tu? Ko bayor patblas hengget jer?? Ko ingat tu budak lepasan universiti ker? Tu tahap Prof laa.. ada Phd In Math dari US. Nak buat parttime lecturer kat kolej kolej samada IPTA atau IPTS senang je bagi dia..berebut org nakkan dia.. 

Pada zaman dia amik phd tu, berapa kerat je anak melayu sampai ke tahap dia sampai tuu??  Tapi... itulah dianya Dr Azizan .... aku syukur pada ALLAH menghantar dia datang pada aku... senang sekali aku sembang dgn dia, lupa akan kesakitan dan kesedihan yang menghiris hiris hati aku pada hari tu.. ALLAH hiburkan aku dgn berjumpa insan yang sekepala dengan aku! Cukuplah aku tulis takat tu dulu..nak nanges pulak.. chech ...

Buat abg azizan.. Bumi ALLAH ini luas.. di mana sahaja kita berada, pasti itu bumi milik ALLAH jua, perbendaharaan ALLAH tak akan pernah habis mahupun berkurangan ... Apa yang ada di sisi ALLAH itulah yg lebih kita yakini dari apa yang ada dalam poket hatta di tangan kita sekali pun.. DIA Wajibal Wujud... Kita..mumkinal wujud .... Sungguh kita sedang bermimpi dengan mimpi yang panjang dan akan terkejut jaga tatkala disapa Munkar dan nankir kelak di alam sana.. di situlah kehidupan sebenar kita akan bermula ...itu lah dia MASA DEPAN kita... Laailaha Ilallah Muhammadurrosulullah ...


***************

Pada mana mana pentadbir Ma'had atau Pondok, sang ustaz yang ada keperluan untuk menggunakan sofwer untuk database murid, guru, pentadbir kewangan dan lain lain, buleh hubungi aku ni utk aku uruskan dengan my Brother ...Dr Azizan ... Price is not a matter .... tu katanya...

Tapi kata ku hamba dunia ni pulak... korang agak agak laa..bayor la..tu org hebat... kalau kat luar puluh ribu kena bayor kat dia weh.... Dia Full time musafir.. kena la korang ada kat Johor, nak beli sofwer dia, dia lak masa tu ada kat Kelantan... naya je drive ratus batu korang beli sofwer dia patblas hengget! Ada akai ka? Walau dia senyum dan amik..tapi takkan lah korang gamak amik kesempatan kot? Ni marah nih! hinsh hinsh! Tapiii...kalau korang memang tak ada..nak buat macam mana kan? Beli le singgit pun (last option), yg paling penting, korang pakai sofwer dia tu utk kerja agama... itulah perniagaan dia yang paling besar..berniaga dgn ALLAH!

Sekian, wassalamu'alaykum warahmatullah...
2 Responses
  1. hijabrockers Says:

    besar pahala tu. terima rm14 dengan senyuman niat ikhlas kerana Allah. siapa bleh buat cmtu mmgla manusia hebat Allah kasik hidayah mcm air terjun masuk dlm diri. bestnya... =) tq for sharing this


  2. Azhar Hashim Says:

    Beruntunglah barangsiapa yang diberi faham agama..diberi kekuatan untuk beramal dgn ilmu yang ada walaupun sedikit tetapi ikhlas itulah yang ALLAH pandang dari org yg ilmu melangit tapi tak beramal, sekadar kaldai membawa kitab..na'uzubillah...

    Moga moga kita semua diberi kekuatan iman dan kekuatan untuk beramal ilmu yang kita ada..


Post a Comment