Ibnu Hashim

Imperial Iranian Air Force (IIAF) menerima Drone baru buatan tempatan! Satu lagi fakta yang menggerunkan Amreka... Sebenarnya inilah yang ditakuti oleh Amreka ni, Teknologi Sendiri!

Sekarang ni termasuklah negara aku nih pakai Teknologi Barat...entah apa kejadah Bug yang dema planted dalam pelbagai alatan alatan canggih dema yang kita beli termasuklah Pesawat Pejuang kita sekarang ni pun kita tak tahu. Teknologi depa punya, dema leh ajar sekerat je dan claim kata dah habih...setahu temanlah, setiap teknologi dema ni mesti ada ’back door’ untuk dema gunakan kelak...Alahh...busuk busukpun masa perang esok camana kita nak buat sedangkan spare part pun kena melutut mintak kat dema!

Tu pasal yang Amreka dok sibuk sibuk dengan Plant Nuclear Iran tu...Dema tak mo Negara Umat Islam ni maju dan ada teknologi sendiri, Macam Russia dulu lah..

Teringat aku kat sebijik Stealth Aircraft dema dapat dikesan radar Russia dan ditembak jatuh di sebuah negara Balkan dulu... Tak ingat dah negara mana ntah..kelam kabut lepaih tu Amreka ni tarik balik Squadron Stealth dia yang deployed ke sana... Rupa-rupanya stealth pada Radar dema jer...tidak kepada Radar Buatan Russia!!!

Radar Russia ni teknologi dia lain, falsafah dia lain..kacang je dia detect ’stealth fighter’ tu...dah tu jammer dia pun tak berfungsi untuk jamming Missiles teknologi Russia tu... Apa lagi KAKABO!! Kena tembak!! Jaguh kampung rupanya! Hang kata Hang terer!?

Tak tahu la apa keupayaan Drone terbaru nih..mungkin boleh membunuh jugak sama macam Drone yang dibuat oleh Amreka tu. Teringat dulu pada 30 May tahun nih, UAV Iran telah terbang di USS REAGAN selama 25 minit tanpa dapat dikesan oleh Radar Kapal Perang tuh!! 25 Minit BEB!!! Lamaaa tuuu!!! Lepas tu baru nak kalut dema scramble UAV tu, UAV tu pun dah lepas balik masuk ke sempadan dah! Tu yang Amreka dok risau keluh kesah dgn Iran tuh!!

Memang Saintis Iran berjaya mencari Loopholes dalam sistem reconnaisance Amreka tu. La ni dah ada Drone terbaru lak tu..kes UAV tu pun baru je 4 bulan lepas! Yang tu pun dema tak tau camana leh undetected dan masih dok kaji...ni dah keluar baru punya Drone!

Ko tunggulah saat kebinasaan mu Amreka!!!

4 Responses
  1. lekiu Says:

    Imperial Iran Air Force dah di tukar jadi Islamic Republic of Iran Air Force lepas kejatuhan Shah Iran. Walaupun F-117 kena tembak jatuh (2 lagi kena tembak tapi rosak je) tapi the effectiveness of keupayaan udara Amerika tak bleh dipandang rendah. Masa Gulf War 1 dulu masa Iraq masih kuat, Amerika buat 1300 sorties over Bahgdad airspace tampa kena tembak jatuh. Keupayaan IRIAF sekarang ni limited. Mereka masih lagi rely on zaman Shah Iran punya F-14 untuk perform limited range AWACS duty.

    Iran's strength against the might of american airpower i suppose lies in their air defence battery, a combo of TOR-29 M1 and S-300 PMU would strike fear in any advancing air force in the world. Bagus jugak kalau Iran spend excess revenue from rising oil prices on missile batteries instead of buying more fighter jets. Nak train a good pilot ambil masa. Nak senang buy more strategic air defence batteries je dan jugak tambah lagi anti ship cuise missiles ss-n-22 Sunburn dari Russia.

    Tentang UAV hovering over USS Ron Reagan for 25 minutes tu susah jugak nak percaya sebab selalunya Aircraft Carrier ada kapal perang lain yang dok escort. Jadi any incoming threat would have been dealt with by the screening escort ships dan itu tak termasuk round the clock air patrol oleh fighter squadron. Lagipun UAV kalau kecik sangat ianya tak cukup untuk deliver a credible strike package against a carrier battle group. Kalau besar sangat ia akan jadi target practice shooting je. Satu lagi USN tak akan scramble fighters untuk tembak recon UAV. Kalau fighters scramble pun susah untuk UAV yang speed tak semana untuk outrun supersonic fighter jets.

    I just hope that Iran and US bleh capai damai tanpa perang. Kesian tengok rakyat menderita. I have had enough of looking at wars. Feels bad bangun pagi minum kopi kat rumah yang selesa dan tengok news tempat lain sengsara. I switch off the computer teruskan hidup tak yah risau bomb jatuh. Orang kat tempat perang dont have the luxury of doing the same.

    As for Palestine, itu cerita yang amat menyedihkan. I suppose the reality that a 2 state solution is something the Palestinians have to live with. The western powers would never agree to Isrealis keluar dari Middle East (sebab diorang pun tak nak Zionist kat laman diorang) 2 state solution must however be subject to full sovereignty rights over airspace, the stop to sea embargo, no more roadblocks, the withdrawal of each and every Isreal security forces from Palestine, the right to trade with neighbouring Arab states without having to pay taxes to Israel and most importantly the right of return of Palestinian refugees to Palestine and sebelum terlupa, the return to the 1948 borders.


  2. Ibnu Hashim Says:

    Assalamualaikum w.b.t.

    Terima kasih atas memberi pendapat, banyaj saya belajar dari tuan..Betul IIAF dah tukar..

    Kita berbeza pendapat tentang Palestine... Israel kena keluar! Atau jadi warga Palestine! Allahu Akhbar!!!


  3. lekiu Says:

    Dalam keadaan yang ideal, penduduk Yahudi patut keluar dari Timur Tengah. Tapi persoalan realistik ialah ke mana ? Negara mana yang akan terima kaum yang mempunyai pandangan yang sempit ? Yang menganggap diri mereka sebagai "chosen people".

    Jika dilihat di Amerika, kumpulan penduduk yang mempunyai kuasa mengundi yang tinggi dalam menentukan siapa Presiden Amerika ialah evangelist christians. Evengalist chrisitians enggan terima cadangan yahudi keluar dari Timur Tengah. Jika tidak silap saya, evangelist christians percaya bahawa Christ cannot return to earth until the Jews return to Palestine, gain control of Jerusalem and rebuild a temple. Lepas tu evangelist christians percaya bahawa mereka perlu terlibat dalam final and great battle called Armageddon ini berdasarkan bab Zechariah dan Revelation dalam Bible.

    The ironic part about the support of evangelist chrisitians for the creation of the state of israel is actually anti semitic ! Sebab jika state of Israel wujud, gain control of Jerusalem and rebuild a temple. Yahudi kat Israel kena convert to Christianity. Those who don't will perish in a gigantic holocaust in the battle of Armageddon !!

    Eropah pula memang tak mau terima orang yahudi pulak for a lot of factors. No point nak elaborate further.

    Nak harapkan Arab states halau ? Dengan apa ? Most of the Arab states yang allied to the western powers are corupted, tyrannical regimes yang langsung tak berdemokrasi ! Jadi hanya dengan mendapat sokongan terus menerus dari Barat baru mereka boleh kekalkan kuasa. Egypt masih terima subsidi Amerika untuk bantu ekonomi. Tak silap saya Egypt receive about USD 3 Billion a year. Arab Saudi ? Asset kerabat diraja mereka banyak di barat ! In the event they dont support the US, their regime would be seriously undermined either through sabotage, call for democracy, a tell tale of their corrupt practice dan entah apa lagi !! Baru baru ini masa Arab Saudi beli senjata dari Britian, ia menjadi isu besar di Britain sebab terkeluar cerita bahawa untuk BAe, syarikat senjata Britain, bayar perpuluh juta pound sterling kepada kerabat diraja Arab Prince Turki Bin Nassir. Samada dia ambik untuk diri dia je ke atau untuk Raja dia juga, Allah je yang tau ! Sama macam Sheikh Hamad ibn Jassim Bin Jabor Al Thani, Menteri Qatar yang ambik berbelas juta pound sterling dari BAe untuk kontrak senjata Qatar.

    Nak harapkan siapa lagi Syria dan Iran ? Untuk mempertahankan negeri masing-masing mungkin la...tapi nak start an offensive war against Israel yang kemudiannya akan disokong oleh kuasa Barat, hancur lah. Kalau perang tu start apa yang Malaysia, Indonesia boleh buat ? Nak protest kat jalan boleh la, nak tolong ? Dengan apa ? Lepas tu kalau tolong dengan senjata yang sedikit yang kita ada hanya akan menggamit perang dengan kuasa barat je ! belum sempat kapal perang Malaysia tinggalkan Laut China Selatan, US Pacific Fleet kat Okinawa akan tenggelamkan frigate tercanggih Malaysia, Lekiu dan Jebat !!

    Tanya je RMAF pilots berapa kali mereka buat exercise udara dengan US Air Force dan berapa kali kalah. Jangan kan USAF, dalam exercise dengan UK Air force pada Exercise Flying Fish, dengan Harrier pun tak lepas ! Don't get me wrong, we have very good pilots !! We just don't have huge amount money to upgrade our jets in terms of avionics and weapons system. Until now AWACS pun tak de. Sebab systenm tu mahal.It is about RM 1 Billion lebih. The Ninth Malaysia Plan nampak gaya budget untuk military kurang lagi 3% daripada RM ke8. Singapore ada 3 tak silap yang mereka beli sejak pertangahan tahun 90an lagi.

    Don't get me started on Indoensia! Apart from very good infrantymen, but in terms of military hardware, tak boleh compare dengan Malaysia pun ! Habis nak tolong macam mana ?

    The reality is not very pretty ! Which is why I think reality dictate a 2 state solution. Tak sampai hati tengok Israel buat Palestine cam tu. Bayangkan negara mana yang akan runtuhkan rumah keluarga suspected bomber. Dekat Amerika pun, Ted Kaczynski yang juga dikenali sebagai Unabomber yang bunuh kat 30 orang pun tak sampai rumah keluarga kena runtuh ! Malaysia pun tak hukum kejam cam Israel tu ! Tengok je Kalimuthu dan Botak Chin. Kena tembak dan gantung je 2 ekor gila tu ! Lepas tu siapa yang gila guna helikopeter yang bernilai lebih RM 70 juta atau jet bernilai lebih RM 100 juta satu untuk tembak pemimpin Fatah atau Hamas. Kalau kena sorang satu hal lah pulak. Tapi kalau tembak missile dari Apache atau F-16 tak satu taman perumahan meletup ? Memang tak masuk akal apa Israel buat ! Tapi realiti !

    Nak suruh jadi warga Palestine ? Seriously, do you honestly think that the Jewish people with the most modern and powerful military force yang defeated armies from 3 countries in 1968 and 1973 (lets not delude ourselves by thinking that the failed invasion of Lebanon recently, is a sign of weakness, it may be a sign of terrible planning and an underestimate of Nasrallah's capability)dalam masa tak sampai seminggu would capitulate and surrender power and become loyal subjects to a Palestinian State ?

    Hancur hati tengok berita kat TV bila tengok images penduduk Palestine kena bomb tanpa boleh buat apa-apa untuk pertahankan diri.

    The more time is spent chasing the unreachable dream the more carnage and destruction would befall on the poor Palestinians. Dekat Malaysia kena jerebu dengan banjir pun kita mengamuk gila sebab tak leh kuar makan la, tak leh pergi kerja/sekolah la. Bayangkan penduduk Palestine kat war zone cam tu.

    Dalam cerita Munich oleh Steven Speilberg, ada orang Palestine pengebom tu bagitau, lebih kurang begini la, jews took a thousand over years to get back to Israel (sebab kena halau sak zaman Nabi-nabi lagi), we just started to fight for 50 years and we will, God willing reclaim our right to Palestine. My point is, sokong dari kerusi empuk kat rumah kita makan goreng cempedak (my favoutite...hahaha) memang lah bunyi dia menarik. Tapi untuk penduduk Palestine, adil ke kita suruh diorang tahan seksaan untuk beratus tahun lagi ?

    Sorry Bang, panjang skit. Ni yang darah tiggi naik nih.....Lepas ni isteri saya mesti bising sebab pikir pasal benda benda yang memang tak leh buat apa-apa. Tapi saya memang geram dengan Israel Laknatullah tu !! Marah sebab tak nampak jalan penyelesaian yang cantik. Marah sebab umat Islam tak bersatu. Marah sebab kita harapkan Negara Arab bersatu, tapi tak bersatu !! Marah sebab orang Islam mundur, tak de kuasa ekonomi, politik dan ketenteraan ! Marah.. sebab saya kat sekolah pun tak belajar sangat... asyik sibuk main bola je...saya pun sama lah...bengap ... hehe !

    Marah sebab kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka .. he he...agaknya, kalau ada lah Kesultanan Melaka yang kemudiannya bersatu dengan Kesultanan Acheh, Riau dan entah apa-apa lagi dan juga tertakluk kepada Sultan yang ambil alih tu berfikiran jauh macam Mongkut/Chulalongkorn yang memodenkan negara....agaknya geo-politik berubah kot ! Tertakluk juga kepada ... jangan lah sign Perjanjian Pangkor tu dulu...kan ke Inggeris pas tu jajah kita pulak.

    Sorry Bang, berangan jap....Hanya Kalau...........

    Sebelum saya terlupa, kalau saya tak sempat singgah lagi...Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin.

    Assalamualaikum.


  4. Ibnu Hashim Says:

    Pada saya, bukan masalah kita sapa yang mahu terima Yahudi tu. Itu masalah mereka.

    Pasal Kekuatan tentera Amreka...kita berbeda pendapat sekali lagi...tapi tak per, saya hormati pendapat saudara...

    Berkenaan takut isteri bising pasal benda benda yang memang tak boleh buat apa apa... Pada saya, tak perlu gusar, buat sahaja apa yang terdaya...kalau terdaya hanya mengkritik mahupun demontrasi..lakukanlah.. Allah tak lihat Result sebab dia Yang Menentukan Resultnya... Allah lihat tindakan kita, Boleh rujuk Kisah Burung Pipit dengan Nabi Allah Ibrahim a.s.

    Terima kasih menjengah sini Lekiu...

    Selamat beramal di Malam 10 akhir.. (7 akhir dah sekarang)


Post a Comment